Overlevingsstrategie als zelfbescherming

9 november 2022

Overlevingsstrategieën ontstaan vaak in je kindertijd. Ze zijn een vorm van zelfbescherming. Als kind sta je vaak machteloos tegenover de omstandigheden. Je kunt geconfronteerd worden met situaties die je een rot gevoel geven.

Bijvoorbeeld ouders die veel ruzie maken, een opvoeding waarbij je niet mag huilen, waarin je het nooit goed genoeg doet, je je stil moet houden, je lastig bent etc. Kinderen reageren hierop met strategieën. Ze cijferen zichzelf weg, proberen ruzie te vermijden, geven geen uiting aan emoties om niet tot last te zijn, doen heel erg hun best, enzovoort. 

Dit zijn voorbeelden van overlevingsstrategieën die je misschien wel herkent bij jezelf. Ze zorgen voor bescherming en lijken zo de beste oplossing. Als je ouder wordt veranderen je omstandigheden, maar onbewust neem jij je strategieën met je mee. Ze vormen een basis in jouw reactie op het leven. Het zijn je overtuigingen en conditioneringen. Diep van binnen geloof je dat je tot last bent, dat huilen zwak is, dat je er niet toe doet, dat je heel erg je best moet doen, dat je controle nodig hebt. 

Met deze overtuigingen ben je zo vertrouwd, dat ze je misschien niet eens echt opvallen. Het is als het ware jouw ‘normaal’. Zo is het leven. Dit maakt het lastig om ze te herkennen voor wat ze zijn. De manier waarop ze opvallen is doordat je blokkades ervaart, negatieve ervaringen hebt en je je niet gelukkig gevoelt. Om er los van te komen is nog niet zo makkelijk. Als je iets lang genoeg hebt geloofd, dan geef je dat niet zomaar op. Het is namelijk ook je houvast, je gevoel van controle over je leven. 

Een hele krachtige en doeltreffende manier om bij deze overlevingsstrategieën, overtuigingen en conditioneringen te komen zijn ceremonies met psychedelica. Je ego gaat dan naar de achtergrond, je laat de controle van je mind even los en zo kom je bij de kern. Je ziet wat de oorzaak is, je voelt hoe je je eigenlijk hebt gevoeld onder de omstandigheden. Je geeft ruimte aan alles wat hierbij hoort en dit zorgt ervoor dat je het kunt verwerken en loslaten. Waar je ‘normale’ bewustzijn je weerhoudt om deze dieptes in te gaan, helpt een ceremonie met Cacao en Truffels je om daar te komen. 

De mind is een krachtige tool en houdt vast aan wat het kent en gelooft. De meeste mensen herkennen dit als de angst en moeite om ‘controle’ los te laten. Het is juist het loslaten van deze controle die je helpt te helen, want je controle is vaak niets anders dan je pakket aan overtuigingen en de angst dat je het zonder ze niet overleeft. 

Herken je dit en verlang je ernaar om jezelf te verlossen van de last hiervan? Voel je welkom! Ik begeleid je met liefde in dit proces van helen.

Liefs, Helena

Terug naar overzicht