Controle als reactie op onzekerheid

1 maart 2023

Controle loslaten is veruit het meest beangstigende volgens de meeste van mijn deelnemers. Dat geldt ook voor mij. Ik beoefen steeds meer overgave, maar in tijden van onzekerheid, lukt dat niet altijd. Om alles goed voor elkaar te krijgen kan controle heel goed werken. Maar als het vanuit onzekerheid ontstaat dan functioneert het niet zo lekker.

De afgelopen weken was mijn nieuwe pand in mijn hoofd alleen maar kleiner geworden. Gaat dit wel lukken, past het wel, hoe moet ik het allemaal hebben? Toen ik eergisteren onverwacht binnen kon kijken, zag ik dat plafondplaten niet goed lagen. Het muurtje dat eruit moet stond er nog stond en dan word ik onzeker en schiet ik in de controle. Het enige wat ik erover kan zeggen is dat het niet nodig was. Alles kwam gewoon helemaal goed. Ik heb er natuurlijk achteraan geappt en me ongerust gevoeld, maar dat was niet nodig. Zonder mijn bemoeienis was ook goed gekomen.

Gisteren kon ik de sleutel ophalen. De plafondplaten lagen netjes en het muurtje was eruit. Het hele pand lachte me toe. In de ontstane ruimte past het zeker weten. Pff, dat is wel een opluchting. Het downsizen was toch een beetje spannend. Vanuit het perspectief van zelfontwikkeling is dit natuurlijk een geweldig tijd. Om jezelf tegen te komen en je er bewust van te zijn. Om daarna te kunnen lachen om jezelf en te ontspannen in een warm gevoel van vertrouwen. Alles komt goed. Alles is goed. Het is een avontuur.

Het leven geeft je alles wat je nodig hebt om tot je potentieel te komen. Dit bestaat uit veel oefenmateriaal waarmee je kunt ‘spelen’. Het geeft je de mogelijkheid om je oude patronen te doorzien en meer vanuit je hart (vertrouwen en liefde) te leven. De worsteling is soms nodig om tot nieuwe hoogten te komen. Overgave is verzekerd, want op een gegeven moment houd je op weerstand te bieden. Dan voel je dat het leven je draagt.

Ik hoop dat dit jou kan helpen bij jouw uitdagingen en mogelijkheden tot groei!

Liefs, Helena 

Terug naar overzicht