De kracht van routines en het doorbreken ervan

28 maart 2023

De kop is eraf. De nieuwe locatie is ingewijd en het is goed! Ik ben blij met de ruimte. De mensen die zijn geweest, waren positief.

Een nieuwe start is fijn. Spannend ook, maar fijn. Het is even wennen, want je begint echt opnieuw. Laatst las ik dat het goed is om je routines af en toe te doorbreken. Ik dacht dat het was om de sleur te doorbreken en het fris te houden. Wat natuurlijk ook zo kan zijn, maar ik kwam erachter dat het nog meer effecten heeft.

Door de verhuizing kan ik niet meer op mijn oude routines verder en dit werd heel duidelijk toen ik de tafel ging dekken. In Feanwâlden moest ik van de keuken door de ceremonieruimte naar het eetgedeelte lopen met al het eten en drinken. Daar had ik een goeie routine in, want na vier jaar heb je dat wel op orde.

Nu heb ik alles wat ik nodig heb naast de eettafel staan. Toen ik alles klaar zou maken was ik even uit het lood geslagen. Ik wist letterlijk niet waar te beginnen. Mijn hele energie was één van grote activiteit (want heel veel heen en weer lopen), maar die energie kon nergens naartoe. Ik kon even niet bedenken hoe ik de tafel moest dekken. Wat komt eerst? Wat zet ik eigenlijk allemaal neer en in welke volgorde? Het is natuurlijk wel gelukt, want zo moeilijk is het niet, maar soepel ging het niet. 

Zo kwam ik erachter dat de kracht van het doorbreken van je routines is dat je erachter kunt komen dat je routines helemaal niet zo efficiënt zijn. Dat ze alleen maar makkelijk zijn omdat je eraan gewend bent. Dat je betere manieren kunt ontdekken. Dat je het jezelf misschien wel moeilijker maakt dan nodig. Dat er een kans is dat je veel beter kunt functioneren.

Ik ga nu nieuwe routines opbouwen, want dat is lekker efficiënt en daar hou ik van. Ik dek de tafel, roer in de soep, zet het eten neer, steek de kaarsjes aan. En af en toe kom ik even in de ceremonieruimte zitten om te genieten van de laatste liedjes.

Ja, routines zijn fijn en goed om af en toe te doorbreken.

Liefs, Helena

Terug naar overzicht